Виставка «Скарби Підгорецького замку» у місті Львів

Виставка «Скарби Підгорецького замку» - фото
Дата початку: 1 червня 2017
Дата кінця: 15 вересня 2017
Місце проведення: Львівська національна галерея мистецтв
Для того, щоб підписатися на події, будь ласка, авторизуйтесь через соціальні мережі

Вперше за багато десятиліть (від 1939 року) частина творів мистецтва, які свого часу прикрашали інтер’єри Підгорецького замку, представлені для широкого кола глядачів. Зібрані воєдино понад 200 експонатів творять неповторний контекст, вони і самі розкриваються в ньому особливим чином, даючи нагоду безпосередньо торкнутись сторінок минувшини, відчути дух сторіч, зрештою, по-новому побачити справжні скарби, якими володіємо, їх непроминальну вартість.

Підгорецький замок – визначна пам’ятка архітектури України. Споруджений у 1635-1640 роках на замовлення коронного гетьмана Станіслава Конєцпольського відомим архітектором Андреа дель Аква та інженером Гійомом де Бопланом, він мав свою багату історію, яка пишеться ще й сьогодні. Його колекція вважалась найбагатшою на західно-українських землях. Велика її частина збереглась до сьогодні і є власністю музеїв України (ЛНГМ ім. Б.Г.Возницького, Львівський історичний музей, Львівський музеї історії релігії) та Польщі (Окружний музей у Тарнові, Національний музей у Кракові, Історичний музей міста Кракова, Національний музей у Варшаві, приватні збірки).

На виставці «Скарби Підгорецького замку експонуватиметься українська частина колекції – твори живопису, скульптура, зброя, ужиткове мистецтво. Цілісна, продумана режисура експозиції з елементами інтерактивності має свій образ, втілила такі аспекти і форми популяризації музейних цінностей, які є адекватними сьогоденню.

Метою виставки є привернути увагу до визначної пам’ятки архітектури, яка потребує нашої спільної опіки. Адже після реставрації замку в його стіни можуть назавжди повернутись твори колишньої колекції. Відновлення Підгорецького замку – наша амбітна мета.

Ідея виставки – Тарас Возняк
Куратор виставки – Оксана Козинкевич
Дизайн експозиції – Сергій Петлюк

Слово куратора
ІСТОРІЯ, ЯКА ЩЕ ПИШЕТЬСЯ

«Вінець ратних трудів – Перемога,
Перемоги – Тріумф,
Тріумф – відпочинок»

Саме цей напис на мармуровій таблиці в замку-палаці розкриває його призначення – відпочинок після тріумфальних перемог над ворогом, політичних змагань та світських інтриг.
Він привітно огортав затишком кожного, хто заходив до його покоїв та залів. За порогом залишались мирська суєта, непевність земного життя та всесвітня зажура.
Талант творців замку цілісно і гармонійно поєднав контраст камерності з масштабністю, поетичний хаос з охайністю, пропорційність з асиметричністю, серйозність з веселощами, таїну з відвертістю. Все це давало упевненість і гарантувало враження від дії архітектурного образу – яскравої оази для буття польсько-українських магнатських династій. Цей образ, і справді, водночас бентежить уяву і заспокоює душу, хвилює розум і зцілює серце.
Інтер’єри палацу з їх неповторним декором, пишно різьбленими й вкритими позолотою стелями, ошатним обрамленням камінів, вигадливими порталами налаштовували на вишукане «смакування» красою та маєстатичною аристократичною величчю. Зали оздоблювала багата мистецька колекція: живопис, скульптура, меблі, коштовні тканини, килими, порцеляна, іспанське скло, зброя, книгозбірня. Розкіш побаченого вражала відвідувачів.
Диво-парк, розбитий навколо палацу, милував око неповторно чепурною кулісою шпилькової та листяної зелені, водограї вибухали кришталевими струменями у височінь, перетворюючи вологу мряку на срібну парчу, краплі води – на перли. Осіннє павутиння на гілках ставало муаровим, прив’ялі трави – розкішними гобеленами. Феєрія барв, як на полотнах видатних італійських живописців, оповивала все довкола п’янким запаморочливим духом. Так було в часи величі Речі Посполитої, свідком якої був замок, а творцем – його власники.

Перегляди 122

Відгуків немає.
Ви можете бути першим:

Додати відгук